Met grote happen schrokt hij de gebakken rijst met kroepoek, de focaccia met geitenkaas en aubergine en het vegetarische kroketje naar binnen. Jack (67) eet niet alsof hij al dagen niet heeft gegeten, hij heeft daadwerkelijk al dagen niet of nauwelijks gegeten. Honger maakt zichtbaar meester van hem. In al geen jaren heeft hij zo lekker gegeten als vanmiddag op het terras van FG Food Labs in Rotterdam.
Jack beschikt over een piepklein kamertje in de buurt van de Witte de Withstraat maar hij leeft veelal op straat. Al zwervend probeert hij te overleven. ,,Tuurlijk mag je een foto van mij maken. Iedereen maakt van mij een foto. Fotogeniek? Ik vind van niet.” Hij lacht zijn verrotte tanden bloot. Zijn leven kenmerkt zich door hoge pieken en diepe dalen. Hij is nu redelijk stabiel.
Tweesterrenchef François Geurds trekt zich het lot van Jack en al die andere dak- en thuislozen aan. Al jaren kookt hij met zijn team op gezette tijden voor deze kwetsbare doelgroep, zo ook op Duurzame Dinsdag, de eerste dag van de Verspillingsvrije Week. ,,Ik ben niet geboren om alleen aan mezelf te denken. Ik geloof niet in eigen schuld. Pech op pech, en wie net niet sterk genoeg in de schoenen staat, wacht een eenzaam bestaan. Ik kan het niet aanzien als iemand op een houtje moet bijten. Eten gooi je niet weg, eten hoor je te delen.” In horecagroothandel Zegro en MKN (specialist in professionele keukenapparatuur) vond hij voor de lunch van vandaag een medestander.
,,Smaakt het, bro?,” vraagt de meesterkok aan een veertiger die zijn bord heeft vol liggen met gegratineerde krieltjes. ,,Hopi bon?” De man knikt. Hij is al zolang alleen dat hij het praten bijna is verleerd. Een dame van middelbare leeftijd komt de gulle gever persoonlijk bedanken, niet wetende dat hij maar liefst drie Michelinsterren draagt, twee voor FG Restaurant en één voor FG Food Labs. ,,Ik voel me zoveel beter dan voor deze lunch. Het was formidabel.”