De weg naar Kralingen kan misschien heel oud zijn. Zoals we ‘m vanavond berijden, hebben we ‘m nog nooit eerder bereden: slingerend van de Honingerdijk door een Drive Thru bij het stadion van voetbalclub Excelsior. En wij zijn niet de enigen op de officiële openingsavond. Het is nog net geen filerijden maar het scheelt weinig. Het grote aantal koplampen bewijst dat velen deze gastronomische trip niet schuwen. ,,Het loopt als een malle,´´ vat een van de sommeliers de primeur kort en bondig samen.
We praten dan ook niet over zomaar een Drive Thru. Deze take-away wordt gerund door maar liefst vier sterrenchefs uit de regio: Fred Mustert (2 Michelinsterren), Erik van Loo van Parkheuvel (2 Michelinsterren), Mario Ridder van Joelia (1 Michelinster) en Jos Grootscholten van Perceel (1 Michelinster) en hun ijzersterke brigades. Zo’n Drive Thru is zelfs in dit gure herfstweer een omweg waard.
Elke automobilist wacht een joviale handzwaai van Fred en Mario bij de entree. De fonkelende regendruppels wuiven ze vrolijk weg. Op het parkeerterrein van Excelsior zijn ze behoorlijk verwijderd uit de comfortzone maar daar hebben ze geen last van of ze laten het niet merken dat ze er last van hebben.
In deze ultraluxe Drive Thru bestel je Joelia’s Likkepot met krab en kaviaar of coquille met foie en truffel van Fred, kalfswang met een rode wijnjus en selderij van Parkheuvel of een bouillabaisse met tomaat en vadouvan van Perceel. Als supplement kun je bovendien kiezen uit Frans stokbrood met roomboter, pata negra, Gillardeau oesters en een kaasplateau samengesteld door de fromager van het jaar: Sven van Leeuwen van restaurant Fred.
Door de kalende bomen zien we schimmen van voetballers die zonder publieke aanmoediging trainen voor de uitwedstrijd tegen Go Ahead Eagles. Een fotograaf van het ANP banjert door de plassen om deze unieke Drive Thru omgeven door dansende opblaaspoppen te vereeuwigen.
Zullen we de doos voor je in de kofferbak zetten
Ondertussen leggen de koks in de zwarte foodtruck de laatste hand aan onze bestelling. Geen moeite blijkt te veel. Dezelfde sommelier: ,,Zullen we de doos voor je in de kofferbak zetten?´´
We wonen niet om de hoek bij het stadion van Excelsior. We hoeven de groene curry van Mario Ridder echter niet thuis op te warmen. Op het verpakkingsmateriaal is duidelijk niet bezuinigd. De groene curry is royaal gevuld met gamba’s, zeeduivel en aardappel. Als je zo’n rijke curry weet te bereiden met minimale middelen dan heb je wel wat in je mars. De rundertartaar met kimchi en quinoa van Jos Grootscholten is eveneens een schot in de roos. De afhaalversie van Freds panna cotta met diverse bereidingen van ananas en een vinaigrette van koriander is niet van het ‘origineel’ te onderscheiden. Dit dessert is een overheerlijke flashback van ons etentje met Ruth Jacott dat we voor SMAAKmag. 05 bij restaurant Fred hebben genoten. Take-away krijgt met deze Drive Thru een heel andere dimensie.
De Sterren Drive Thru is geopend van vrijdag tot en met zondag van 16.00 tot 20.00 uur en te vinden op het parkeerterrein bij het stadion van Excelsior aan de Honingerdijk in Rotterdam.