Vorige week vroeg een vriendinnetje of ik ook verwacht dat de thuiskok steeds meer gaat verdwijnen als gevolg van de groeiende klasse aan food delivery en gouden gidsen vol met restaurants, foodhallen en hippe eethuisjes. Oftewel; gaat gemak en gul onthalen het winnen van aandacht, liefde en creativiteit in eigen keuken? Wat dat betreft is de tijd ook wel enorm van eb in vloed gekenterd. Ik kan de avonden op één hand tellen dat ik als kind met mijn moeder en broertjes buiten de deur ging eten; nu heb ik soms moeite om terug te halen waar we vorige week dinsdag ook alweer gegeten hebben – al moet ik zeggen dat Draak Corona me om meerdere redenen wat etentjes heeft ontnomen.
En toch twijfel ik geen moment over de toekomst van de thuiskok. Net zo min als dat een kookboek concurreert met een chef-kok. De ene keer kijk ik een film op de bank, de andere keer ga ik naar de bioscoop. De ene keer dans ik voor de spiegel en de andere keer droom ik dat ik dat weer mag doen op een groot grasveld. De beleving buiten de deur is gewoon anders. In een restaurant word je verrast, verwend en geïnspireerd. Die ervaringen neem je ook weer bewust of onbewust mee naar thuis.
Het één sluit het ander niet uit. De ontspanning van buitenshuis eten kan prima bestaan naast het plezier van jezelf uitsloven in je eigen keukentje. Koken thuis kan net zo goed ontspannen zijn. En dat zit ‘m niet alleen in de bereiding, maar ook in de ontdekking van iets nieuws en de wens om je mee-eters te laten genieten. Eten gaat om aandacht, delen en liefde. En dat is in mijn ogen niet plaatsbepalend. Laat uit eten dus vooral iets bijzonders blijven, laat het de aanvulling zijn op het mooiste moment in je eigen huis. Aan tafel allemaal!
Juanita Hoepel
17 april 1979 te Dordrecht
Loopbaan: Assistente minister counsellor Canadese Ambassade, eigenaresse webshop Holland aan Huis in Barcelona, verkoopster DonnaTienda in Den Haag, medewerker tender desk bij Olympia Uitzendbureau. Sinds 2 jaar met partner Marcel den Ouden eigenaar van Chez Jan. Won in 2018 de publieksprijs voor de lekkerste hotdog van Nederland, en in 2019 de vakjuryprijs. Droomt van een restaurant waarin culinaire regels niet gelden.
Typisch Juanita: “Tijdens het koken gebruik ik niet mijn hoofd – tijdens het koken volg ik mijn handen, mijn mond, mijn neus en mijn hart.”
Beeld: Antim