Een serieuze barbecue vraagt om een serieuze schoen. Met de Floris van Bommel & Big Green Egg sneaker sta je voortaan nog relaxter te grillen, bakken, stoven en roken achter de beroemde groene kamado.
Hij is stoer en stijlvol tegelijkertijd. En hij zit volgens kenners ook nog eens als gegoten. Floris van Bommel, de negende generatie maker van A-schoenen uit het Brabantse Moergestel, liet zich voor het ontwerp van deze sneaker, verkrijgbaar in zowel herenmaten (199,90 euro) als in damesmaten (189,95 euro), inspireren door de ‘vrolijk kringelende rookpluimpjes’ die uit de Big Green Egg stijgen. Het resultaat is een roetzwart suède sneaker gemixt met wat hightech mesh op de voorvoet, glanzend zwart nylon aan de zijkant en as-achtig rubber op de hiel. Een wit lijntje rook kronkelt er dwars overheen. De typische look van de Big Green Egg is terug te vinden in het rubber van de stabilizer bij de hiel, de gloeiende kooltjes op de zool. Zo onverslijtbaar als de outdoor kookpot van keramiek zal ‘ie niet zijn maar met deze sneaker sta je voorlopig stevig op je benen.
Op dezelfde voet te volgen zijn de digitale instructies van Dennis Huwaë. De patron cuisinier van sterrenrestaurant Daalder in de Amsterdamse Jordaan gaf afgelopen weekend met een thuisdiner een extra tintje aan de release van deze toffe collab. Vier van de vijf gangen bereidde hij voor op de Big Green Egg, het groene ei als tussengerecht gold als een directe interpretatie. Dit gepocheerde ei liet hij zes uur lang voorzichtig garen in bieslookolie. Met een puree van doperwten, gel van limoen, groene aspergelinten -’leg ze goed neer zodat je hoogte krijgt in het gerecht’- en krokantjes van groene kruiden gaf hij vervolgens een interessante boost aan de ‘green egg’.
Dennis Huwaë heeft zoveel voorwerk verricht dat wij er in onze eigen keuken alleen een finish touch aan hoefden te geven. Met de prettige playlist –I got you babe van Etta James, Boogie Nights van Heatwave, Serpentine Fire van Earth, Wind & Fire- die via een QR-code was te scannen was dat bijna letterlijk een eitje.
Diep onder de indruk waren wij vooral van zijn vegetarische steak tartare: watermeloen gerookt op de Big Green Egg met verschillende structuren van tomaat (gelei van tomatenwater, krokantjes en tomatenpulp, gevriesdroogde tomatenpoeder en tomatenchips), uitjes geweld in sumak en een crème van jalapeño’s.
Aan alles heeft deze chef gedacht voor een geslaagde avond. Van chique servetten tot een sfeervol kaarsje in een witte houder tot pepermuntjes van Wilhelmina. Met hem willen we vaker de show stelen, denken wij na de laatste gang, de bbq cheesecake. We gaan ze snel bestellen, die de fashionable sneakers van Floris van Bommel bij het Europese hoofdkantoor van Big Green Egg in De Lier. Op zulke sneakers swingt het vast en zeker nóg lekkerder op Daalders playlist.
Beeld: Lyan van Furth/LVFFood