We hebben wat in te halen deze zomer na een terrasloos voorjaar. En zolang de weergoden ons gunstig gezind zijn zullen we dat dan ook niet nalaten. We prijzen ons gelukkig dat we in een regio wonen met zoveel toffe restaurants met evenveel riante terrassen dat we voor het vakantiegevoel de grens niet per se over hoeven. Aan de hand van onze persoonlijke tips nemen we je mee naar buiten.
LAKE HOUSE ROTTERDAM
Terrastip Edwin Veekens
Uitgever / initiatiefnemer SMAAKmag.
Lake House Rotterdam is een verborgen parel in het Lage Bergse Bos, net over de grens in Bergschenhoek. Het is er voor het hele gezin leuk, en dat is dan ook de belangrijkste reden dat je ons daar vaak treft. De locatie is echt schitterend, het voelt als een soort van vakantie in eigen stad. Heerlijk chillen aan het water, middenin de natuur. Voor de kleintjes is er een mooie speeltuin zodat het ook voor Puck, onze jongste dochter van zes, een feest is. Lake House Rotterdam is casual chic, je voelt je als gast bijzonder maar je voelt je er niet opgelaten. Ze lopen er, geloof ik, ook wel eens in de polonaise met Tino Martin.
Met IJsbrant Wilbrenninck en Jochem Appel in de keuken en met René Cieremans aan de voorkant aan het roer staat er zo’n sterk team dat de kans op een teleurstelling nihil is. De menukaart is voor ieder wat wils. De gerechten zijn gemaakt van verse ingrediënten en dat proef je. Mijn aanrader is de poké bowl met zalm en tonijn tataki, avocado, rodekool, edamame, wakame, harissacrème en sushirijst.
Een bezoek aan Lake House Rotterdam combineren wij steevast met een lange wandeling door de prachtige omgeving. De agenda kan bij ons wel eens overlopen. Voor een middagje quality time in Lage Bergse Bos maken we echter tijd vrij.
Lake House Rotterdam
Bergsebosdreef 6
2661 GN Bergschenhoek
010-2235381
Open: maandag tot en met zaterdag vanaf 10.00 uur, zondag vanaf 9.00 uur.
AAN ZEE
Terrastip Arjen van Riel
Art director / initiatiefnemer SMAAKmag
Aan Zee staat bij mij met stip bovenaan, Aan Zee is mijn grote favoriet. Het is zo’n fantastische plek. Het ligt niet voor iedereen om de hoek, maar Aan Zee is die omweg meer dan waard. Het is niet alleen de ligging middenin een zandduinenreservaat die dit sympathieke restaurant zo bijzonder maakt, het houdt in alles rekening met het milieu. Aan Zee is een toonbeeld van integratie in het landschap.
Dit duurzame restaurant, ontworpen door Emma Architecten uit Amsterdam, is gebouwd met natuurlijke materialen. De benodigde elektriciteit wordt opgewekt uit zon en wind. Op het dak staan zonnepanelen en -boilers, de windmolens pal naast het restaurant. Aan Zee heeft geen gasaansluiting, er wordt gekookt op hout. Wie de moeite neemt de uitkijktoren te beklimmen wordt beloond met een adembenemend uitzicht. Een bezoek aan Aan Zee kun je combineren met een middagje kitesurfen, mountainbiken of zandsculpturen bouwen. Als je na het sporten vervolgens bij Aan Zee je tanden zet in die sappige ribeye van het Westvoorns Weiderund met een schuim van Texels Skuumkoppe of in die gegrilde watermeloen met gnocchi zul je mij gelijk geven.
Aan Zee
Strandweg 1
3233 CW Oostvoorne
0181-820990
Open: woensdag tot en met zondag vanaf 10 uur, in de periode 20 juli tot en met 30 augustus dagelijks geopend.
GASTROBAR ELVY BY NHOW
Terrastip Dijlan van Vlimmeren
Hoofdredacteur SMAAKmag.
Eén terraskeuze is eigenlijk niet te maken. De temperatuur is bepalend. Hoe warmer, hoe dichterbij zee. De stemming is bepalend. Hoe vrolijker, hoe uitbundiger. Het gezelschap is bepalend. Hoe closer, hoe romantischer.
Toch is er een locatie die er – letterlijk – bovenuit springt: het terras van gastrobar ELVY op de zevende verdieping van nhow Rotterdam. Als toerist mag je dit terras in elk geval niet overslaan, het uitzicht is meer dan Instagramwaardig. De grootste blikvanger is natuurlijk de Erasmusbrug, fier op de voorgrond als belangrijkste schakel van deze gerse stad. Voor wie Rotterdam door en door kent, blijft dit de mijmerplek bij uitstek. Het panorama is onovertroffen. Deze plek doet ieders hart sneller kloppen.
ELVY focuste zich voorheen op shared dining, de coronamaatregelen vroegen om een aangepaste menukaart. Je kunt er nu kiezen uit geroosterde brioche met ossenstaart, champignons en hazelnoten, verse linguine (lintpasta) met onder meer pistache en tomatenboter en diverse pizza’s. De worteltaart van ELVY schijnt legendarisch te zijn. Er zijn terrassen in de omgeving waar je (nog) beter eet maar alles in perspectief en met dat perspectief zit bij ELVY wel snor. Je hebt wat gemist als je de zon niet minimaal één keer hebt zien ondergaan vanaf dit terras.
Gastrobar ELVY by nhow
Wilhelminakade 137
3072 AP Rotterdam
010-2067600
Open: dagelijks voor lunch, borrel en diner.