Goed nieuws voor de fans van de Moluks-Indonesische keuken. Voor CUCU hoef je niet meer per se naar Zwijndrecht. De superieure rijsttafels van CUCU zijn vanaf nu ook af te halen in Rotterdam, en wel bij brasserie Abrazo in Hillegersberg.
CUCU is een begrip in heel Nederland. Kenners van de Moluks-Indonesische keuken weten de weg naar het Veerplein in Zwijndrecht blindelings te vinden. Eigenaresse Leila Hamer heeft nooit concessies willen doen aan oma’s recepten en dat is haar kracht gebleken. “De Moluks-Indonesische keuken is een bewerkelijke keuken. Alleen al de rendang heeft vier uur nodig. Het is heel verleidelijk om deze gerechten te vergemakkelijken maar aan de nostalgische smaken weiger ik te sleutelen.”
CUCU werkt zonder E-nummers. “Alles is puur, alles is huisgemaakt, de sambal en boemboes komen niet uit een potje of een flesje, en alles is halal.” Geen enkel gerecht bevat varkensvlees want oma -geboren in het moslimdorp Siri Sori Islam op Ambon- gehoorzaamde Allah en zijn Boodschapper.
CUCU sloeg al eerder de handen ineen met TIWYA, de opvolger van Hugh onder het Hilton aan de Kruiskade. Met Abrazo waaiert CUCU verder uit over de stad. Voortaan zijn die superieure rijsttafels, Makanan Mantap in het Moluks, zelfs dagelijks af te halen aan de Weissenbruchlaan. Esther van der Sluis, eigenaresse van Abrazo, is een van de vele fans van CUCU en bovendien een goede vriendin van Leila Hamer.
CUCU at home is vanaf 25 euro per persoon in verschillende varianten verkrijgbaar: vlees, vis, vega of een combi. Je dient een rijsttafel alleen wel voor minimaal 2 personen te bestellen. Wat op papier voor 2 personen is, is in de praktijk voor 3 personen bij grote eters en voor 4 personen bij middelgrote of kleine eters. Ben je alleen? Met de nasi rames voor 14,50 euro doe je jezelf allesbehalve te kort.
De geweldige geur die door de auto walst op de weg van Abrazo naar huis, denken we hardop, kunnen ze die bij Lancôme of Chanel niet vangen in een kruidige parfum? Je zou het eten bijna onaangeroerd op de achterbank willen laten staan zodat die geur voorlopig blijft hangen.
De rijsttafels van CUCU vragen om enige ruimte en dan drukken we ons voorzichtig uit. De gecombineerde rijsttafel beslaat maar liefst veertien losse gerechten – vijftien als je de kroepoek als ‘dish’ meetelt. Van gadogado met tofu, ei en pittige pindasaus tot tumis udang peteh, geroosterde garnalen met petehbonen. Wat een feest! Niemand krijgt die lach vanavond nog van ons gezicht zonder een vergelijking te trekken met John de Bever.
Bij de rendang, de ayam semur -kippendijen gemarineerd in gember en ketjap- en de sayur lodeh -diverse groenten zachtjes gestoofd in laos (neef van de gember) en kokosmelk- beginnen we nog harder te stralen. Sayur lodeh is comfortfood in het kwadraat. Leila Hamer: “Op een druiligere dag of op een dag dat alles lijkt tegen te zitten, zo’n bad hair day, doet sayur lodeh wonderen. Voor de take-out is het helaas niet mogelijk maar we eten sayur lodeh doorgaans met gefrituurde tahoe en tempé.”
De makreel in de oven gegaard met kemangi (citroenbasilicum) in bananenblad is opnieuw een hoogtepunt. Oma’s liefde proef je ook terug in de nasi putih (gestoomde pandanrijst), nasi kuning, nasi goreng (gebakken rijst) en mie goreng. Werkelijk alles klopt. CUCU betekent kleinkind in het Moluks. En als kleinkind doet Leila Hamer ook in de take-away via Abrazo de naam van haar wijlen grootmoeder eer aan.
Beeld: Sara den Boer