Met Café Pompette, Frans voor aangeschoten, komt zijn grote droom uit: een bistrootje in een van de schattigste panden van Rotterdam waar hij zijn gasten tot de max kan verwennen. Voor Remco van de Lagemaat (41) kan het niet snel genoeg 3 oktober zijn.
Een juweeltje noemt hij Café Pompette en wie er binnenloopt kan dit onmogelijk niet beamen. Het staat in het Liskwartier zelfs te boek als Het Goudhoekje vanwege de okergele geveltegels en het lieve, bijna truttige decor dat stamt uit de tijd dat mensen er in de rij stonden voor het schuimgebak van banketbakker Vroon. Het hoekpand Bergselaan/Vrijenbansestraat in Rotterdam-Noord wordt door velen beschouwd als Rotterdams cultureel erfgoed.
In dit pand vond Remco van de Lagemaat (voorheen mede-eigenaar van Bar Berta, Osteria Vera en Bistro du Bac) de locatie waar hij zijn ultieme droom kan waarmaken: een piepkleine bistro waarin hij zowel de chef als de gastheer is. ,,Vijftien tot twintig gasten per avond, hooguit, en deze gasten ga ik tot de max in de watten leggen,” onthulde hij een jaar geleden in het boek Chef Rotterdam.
Café Pompette telt ‘beneden’ 22 zitplaatsen aan met linnen gedekte tafels. Aan en rond de bar bij de ingang is plek voor circa 13 personen. Helemaal alleen gaat hij Café Pompette overigens niet draaien. Joseph, ‘ik noem hem Jopie’, staat hem bij aan de voorkant. Menig Rotterdammer kent ‘m van Osteria Vicini. ,,Van Jopie, hij komt van origine uit Zanzibar, wordt iedereen vrolijk.”
PUNAISES
Hij durft de stap in deze ‘keiharde crisis’ aan want slechts twee paar handen, ‘de afwas doen we zelf’, een schappelijke huurprijs en ingestapt zonder financiering. ,,Deze superlocatie kon ik niet laten schieten. Zo’n kans krijg ik nooit meer.’’ Verbouwd heeft hij het pand uit 1910 niet, alles is nog in art-decostijl en de schouw is bewaard gebleven, hij heeft het vooral gerenoveerd. ,,Het pand heeft iets te lang dienst gedaan als antikraak. Het was totaal uitgeleefd.”
Oldskool Franse limonadeflessen –‘die ga ik, denk ik, vullen met eigen limoncello’- en andere prullaria heeft hij veelal via Marktplaats ingeslagen. Een doos met punaises daagt het publiek uit een (afgedrukte) foto van zichzelf, van de hond of van een onvergetelijke vakantie in Café Pompette achter te laten. ,,Leef je vooral uit.”
Een vast menu kent Café Pompette niet. ,,Ik kook met de dag. Waar ik zin in heb, wat er op dat moment voorhanden is. Het schiet alle kanten op. Met Lindenhoff in Baambrugge als huisleverancier ben ik verzekerd van goede producten. Er zal altijd keus zijn tussen vis, vlees en groenten. Als dessert moet je denken aan kweepeer met koffie en witte chocolade of soesjes gevuld met een crème van pistache. En kaas natuurlijk. Met kazen pak ik stevig uit. Vegan kook ik sowieso niet, dus ook niet op verzoek. Daar zijn andere restaurants beter in.”
In Café Pompette ligt de focus op Frans, maar ‘ik ga me niet blindstaren op de Franse keuken’. ,,Als je het een naam zou willen geven, komt bistronomie het dichtst in de buurt. Ik kook in Café Pompette lichter (lees: minder boter) dan in Bistro du Bac. De Franse klassiekers heb ik al eens gedaan, dat ga ik niet overdoen.” Bistronomie associëren de meesten echter niet met tafellinnen en dure steakmessen. ,,Het mag best een beetje wringen toch?”
BIER MET BALLEN
Bij de barhappen moeten we denken aan -tijdens het seizoen- wilde Bretonse oesters, terrine van foie en brioche uit de broodrooster. ,,Biercafé Bolle Hans dat na Vroon zijn intrek nam in dit pand stond bekend om zijn droge worsten. Als eerbetoon overweeg ik Franse saucisses te maken. Het kan ook zomaar zijn dat ik dat juist niet ga doen. Foto’s uit mijn eigen archief heb ik als voorzet met punaises opgehangen, mezelf wil ik nergens aan vastpinnen. Ik ben liever lekker koppig.”
Wat voor het eten geldt, geldt ook voor de dranken. ,,Ik vind Japanse whisky’s te gek. Nikka Coffey Grain is te tof om niet te schenken. Een van mijn drie bubbels is een pet-nat rosé frizzante van het Oostenrijkse huis Meinklang, geselecteerd door Ian van Eck. Zó sappig, zó lekker. Op de tap, die nog stamt uit de tijd van Bolle Hans, heb ik Vedett in plaats van ordinair pils. Ik schenk bier met ballen.”
De opening van Café Pompette staat gepland voor maandag 3 oktober. Remco van de Lagemaat staat dusdanig te springen om te beginnen dat het zomaar kan gebeuren dat hij voor die tijd al het slot van de voordeur afhaalt. Café Pompette is in elk geval vanaf 3 oktober elke werkdag geopend vanaf 16.00 uur. Tafels zijn te reserveren via 06-81028698.