De Kralingsche Bal klinkt bekakt maar ze lopen er verre van naast hun schoenen. Ze strooien er zelfs met zelfspot. De menukaart is niet door een drs. in de taalwetenschappen gecheckt maar bewust fonetisch opgeschreven. Ravigotesaus heet er raviegodsaus. De Kralingsche Bal wordt in de keuken gerund door Emiel Pleijsier (37), die niet op de uni maar in de afkickkliniek slaagde voor zijn laatste examen.
Volledig clean -‘ik drink geen druppel meer’- is hij begin juni gestart bij De Kralingsche Bal, pal naast vishandel Ruud de Haan aan de Oudedijk – daar waar voorheen de Sneckbar was gevestigd en overigens nog steeds voor een deel zit.
Daarmee grijpt hij zijn kans op een stabiele toekomst met beide handen aan. Dat de alcohol bij De Kralingsche Bal binnen handbereik ligt, dat de kans op herhaling op de loer ligt, dat baart hem geen zorgen. “Ik heb mijn lesje geleerd,” benadrukt Emiel Pleijsier die voorheen de keukens van onder meer De Harmonie, ‘t Boerengat en Westerpaviljoen in Rotterdam en Werelds aan de Kade in zijn geboorteplaats Oud-Beijerland bestierde.
De menukaart van De Kralingsche Bal grossiert in burgers en in ballen. “We serveren burgers met ballen,” stelt hij. Voor alle rundvleesburgers hanteert hij een patty van 150 gram op brioche. Zijn liefde voor kaas druipt van de burgers. “Kaas is de enige verslaving waar ik maar niet vanaf kom.” Sweet Cheese Alabama belegd met oude kaas, huisgemaakte kersenjam, rode ui, rucola en mosterd is volgens hem verplichte kost. Bij de Cheesus Crust, ‘we zijn dyslectisch’, krijg je van hem met een overvloed aan oude kaas, cheddar en gruyère extra kans ‘m van het brood te laten eten.
Hij bereidt de broodjes ook zonder kaas, en zonder rundvlees. Het broodje hete kip, kippendijen met rode ui, jalapeño, madame-jeanette en een mayo van sriracha, is er eentje die er niet voor onderdoet. “We hebben zelfs een dessertburger met vanille-ijs of stroopwafelijs.”
Ballen zijn er eveneens in alle soorten: van risottobal met rucola en een chilimayo tot zalmbal met wakame. “In januari doen we mee aan de verkiezing De Lekkerste Burger van Nederland tijdens de Horecava tenzij de coronamaatregelen het niet toelaten. Ik scheer mezelf kaal, en ik haal er één wenkbrauw af als we met onze burgers niet in de top drie eindigen,” wedt Emiel Pleijsier met zichzelf. De kaart behelst verder een kapsalon met kreeft, piadina met kipshoarma en appeltaart volgens eigen receptuur. De achterzijde kent nog altijd een snackloket met een grote ijsvitrine. Gekozen kan worden uit maar liefst 24 verschillende soorten schepijs. De keuken is tot 22.00 uur geopend voor diner, daarna kan er tot doordeweeks tot 01.00 uur en in het weekend tot 02.00 uur worden nageborreld.
Het interieur van De Kralingsche Bal laat zich in één woord omschrijven als vintage. “We kiezen heel bewust voor recycling. Het is bizar wat je ‘s avonds bij de vuilcontainers op straat tegenkomt, complete kasten en banken. Een beetje schuren, een nieuwe laklaag en voilà, als nieuw. Waar we een steentje kunnen bijdragen aan het milieu, zullen we dat niet nalaten,” aldus Emiel Pleijsier.