Je bent in het Scheepvaartkwartier maar je had in Quartier Latin kunnen zijn. Brunch Bar Rotterdam ademt in vrijwel alles Parijs. In deze stijlvolle pijpenla kun je in de vroege ochtend terecht voor een ovenverse croissant of spiegeleieren met spek en later op de dag voor tonijntartaar of een burrata met tomaat en basilicum.
De oudroze stoffen bank voor de spiegelwand is een eyecatcher. De schattige bistrotafeltjes en de mozaïekvloer maken het af. De toiletten zijn voorzien van gouden kranen. Niet van dat harde glimmende goud. Subtiel goud, mat goud, tussen koper en goud in. Ingetogen chique, geen fratsen of overdaad. Brunch Bar Rotterdam, gevestigd aan de Scheepstimmermanslaan, zou niet misstaan op de voorpagina van een interieurmagazine.
Wie schetst onze verbazing? De eigenaresse zelf. Hazel Dammes (26) blijkt haar eigen designer. “De houten bar met marmeren plaat, de tegels, alles heeft ze zelf ontworpen. Ik heb een halfjaar in Milaan gewoond voor een stage in een hotel, ik heb veel gereisd met mijn vriend – Vincent Schouten – door voornamelijk Indonesië. Onderweg heb ik inspiratie opgedaan voor Brunch Bar Rotterdam.”
Nooit in Parijs geweest? “Jazeker wel. Ik ben vaak genoeg in Parijs geweest. Ik begrijp je associatie met Parijs. Brunch Bar Rotterdam is echter niet per se Frans. Op de hotelschool moest ik een fictief ondernemersplan schrijven. Wat je hier ziet, stond in dat plan beschreven. Ik heb altijd al zo’n soort restaurant willen hebben. Mijn moeder runde in een verleden een theehuis c.q. lunchroom in Bleiswijk; De Theeroos. Als 12-jarig meisje stond ik er de borden te spoelen, appels te schillen. Ik vond dat geweldig. Ik wilde echter niet De Theeroos overnemen. Ik wilde mijn eigen plan trekken, ik wilde de styling per se zelf doen. Ik ben daar een beetje eigenwijs in.” Wie zich nog de aftandse snackbar op deze locatie kan herinneren, beseft hoe overweldigend deze metamorfose is.
Van een droomstart was helaas geen sprake. Twee weken na de opening op 30 september moest ze alweer dicht omdat de versoepelingen in de zomer niet het gewenste effect teweegbrachten. Hazel Dammes moest even slikken, al haar spaargeld zit in Brunch Bar Rotterdam, maar ze herpakte zichzelf nog diezelfde dag. Ze stapte over naar take-away. Belegde broodjes, muffins, red velvet en andere huisgemaakte taarten verkocht ze tijdens de lockdown voor de deur. “Ik kom uit een ondernemersgezin. Schakelen is bij tegenslag het toverwoord.” Zus Stella is uit hetzelfde hout gesneden. Zij ontwerpt vanuit haar bedrijf Rotterdammes serviesgoed dat Brunch Bar Rotterdam verkoopt. “Haar beschilderde borden zijn heel gewild als verjaardagscadeau.”
Brunch Bar Rotterdam is van woensdag tot en met zondag van 8.30 tot 18 uur doorlopend open. Je kunt er even snel en je kunt er uitgebreid ontbijten, lunchen of borrelen. Zowel binnen als op het terras, afhankelijk van de geldende coronamaatregelen. “De champagnebrunch is een aanrader,” tipt Hazel Dammes. “Met bijvoorbeeld verse croissantjes, wentelteefjes (French toast) besmeerd met peer, vijgen en pijnboompitten, toast met zalm, kwartelei, kaviaar en avocadospread.”
Ze werkt met uitsluitend topproducten die op onze sympathie kunnen rekenen. Haar koffie is afkomstig van Giraffe Coffee Roasters, de boerenyoghurt van de Floating Farm en de biologische jams van Rotterdamsche Confituur. De limoncello komt uit eigen koker, of beter gezegd uit die van haar vriend. “Hij maakt twee versies. Eentje die overeenkomt met het origineeĺ en eentje waarin een rood pepertje is verwerkt. Voor beide limoncello’s zijn al heel wat bestellingen geplaatst.”