We houden van vlees, van vis, van kaas, van alles. We zijn bezeten van eten. Maar het mag best wel eens wat minder met die dierlijke eiwitten. EAT.PEASY heet het ‘alternatief’. Met een elektrische bakfiets bezorgt EAT.PEASY supertoffe vegan gerechten in vrijwel heel Rotterdam.
Zelf praat Maaike Stift (29) uit Rotterdam, oprichtster van EAT.PEASY, liever over plantaardig dan over vegan. Want aan vegan kleeft volgens haar nog altijd een stigma van geitenwollensokken en konijnenvoer. EAT.PEASY staat, zo beschrijft de gelijknamige website, voor toffe gerechten met veel smaak, bourgondische maaltijden met gebalanceerde voedingswaarden -minimaal 250 gram groenten- die je een energieboost geven.
EAT.PEASY is allesbehalve vegan junkfood. Met easy in de naam doet Maaike Stift haar gerechten dan ook geen recht. Zo easy zijn deze diepe smaken niet. Aan de andere kant maakt ze het ons met haar brede aanbod heel gemakkelijk te kiezen voor plantaardig. Voor 9,50 euro eet je genoeg, goed, gevarieerd en gezond en je hoeft er nagenoeg niets voor te doen. Even opwarmen in de magnetron of in de oven en Klaar is Kees. Ben je een heel grote eter zou je er nog wat ingrediënten aan kunnen toevoegen. Extra tofu bijvoorbeeld, of een extra salade.
EAT.PEASY doet niet geheimzinnig over de inhoud. Als je de QR-code op de recyclebare verpakking scant, krijg je alle ingrediënten op een rij in beeld, inclusief de allergenen en voedingswaarden. Bestel je de udon noodles eet je 280 gram groenten (groene asperges, broccoli, wortel, rodekool, taugé en lente-ui), 28 gram eiwitten, 14 gram vetten en 12 gram vezels. Aan dit gerecht is tomatenpuree, limoen, knoflook, ahornsiroop, glutenvrije sojasaus en pinda’s toegevoegd. Per portie bevat de udon noodles 642 calorieën. Melk, boter en eieren komen er logischerwijs niet aan te pas.
Deze voedingskennis heeft Maaike Stift opgedaan tijdens de studie Plant Based Nutrition aan de Cornell University. ,,Ik had lange tijd last van een spastische darm. Na het lezen van de bestseller How Not to Die wist ik dat je met voeding bepaalde ziekten kunt voorkomen. Ik ben me er vervolgens verder in gaan verdiepen.” Ze slaat sinds een jaar of zes het vlees en de vis over, en sinds 2,5 jaar de zuivel. ,,Voor mij was die stap van vega naar vegan niet zo heel groot omdat mijn lichaam lactose slecht verdraagt. Wat voor mij geldt, geldt niet voor iedereen. Ik geloof in plantaardig maar als iemand zijn of haar maaltijd een keer aanvult met een eitje of een stukje vlees zul je mij niet met het vingertje zien wijzen.”
Wij introduceerden EAT.PEASY als een alternatief. Maar mag vegan nog wel een alternatief heten of zou plantaardig de norm moeten zijn? We missen bij de udon noodles -met stevige bite!- in elk geval niets. Knapperig door beetgare asperges, krokant door de pinda’s. En dat doen we de volgende dag bij de auberginestoof met rozijnen, kikkererwten, geroosterde paprika, couscous van spelt en falafel van rode linzen en de dag daarop met de Sri Lankaanse curry van EAT.PEASY opnieuw niet. Elke hardcore carnivoor zal het met ons eens zijn. De gerechten van Maaike Stift smaken naar meer. Dat blijkt ook uit de cijfers. Want 40 procent die een maaltijd bestelt bij EAT.PEASY neemt vervolgens een abonnement op deze verantwoorde bezorg- en afhaalservice. Dat kun je ook gerust doen want de verveling heeft geen enkele kans van slagen.
De moeite waard zijn bovendien de snacks van EAT.PEASY: een square op basis van dadel, macadamianoten, vanille, kokos, cacao en tahin (sesampasta) en mango-bananenbrood. Zo overtuigd, of zo gedisciplineerd -het is maar net hoe je het uitlegt- als Maaike Stift zijn we niet. We zweren de dierlijke eiwitten niet af, sorry, maar we gaan voortaan wel wat vaker bestellen bij EAT.PEASY. In Rotterdam gelden de Stadsbrasserie op het Schouwburgplein en Flowers & Sours als vaste afhaalpunten. In vrijwel de hele stad doet EAT.PEASY -door middel van een elektrische bakfiets- aan bezorging. Voor wie in Berkel en Rodenrijs woont, zijn de maaltijden op gezette tijden af te halen bij de ouders van Maaike Stift.