Fans van Bobby’s hoopten al dat-ie zou komen en hij is nu daadwerkelijk: een tweede Indonesian spirit. Voor Bobby’s Gin Pinang Raci is het volledige keukenkastje van wijlen oma Jo(hanna) leeggehaald. Speciaal voor deze lancering heeft de ondeugendste chef van Nederland, Perry de Man, een bijpassend visgerecht ontwikkeld: ikan pindang kuning. Zowel dit gerecht als de nieuwe gin is tot en met zondag te proeven in de pop-up Bobby’s Toko op het Noordplein in Rotterdam.
De classic van Bobby’s Schiedam Dry Gin is een professionele vertaling van de borrel zoals Jacobus (opa Bobby) Alfons, voormalig sergeant-majoor bij de KNIL, die het liefst dronk: Hollandse jenever vermengd met zijn favoriete kruiden: drie uit het westen en vijf uit het verre oosten. Hij miste in Nederland de smaken van thuis, van Naku op Ambon om precies te zijn. Om die reden voegde hij, min of meer uit de losse pols, die smaken toe in zijn sopi.
In Bobby’s Gin Pinang Raci zit de Molukse keuken gevangen. Pinang raci mag gelezen worden als een mengelmoes van kruiden. De herkenbaarheid is niet zoek in Bobby’s Gin Pinang Raci. Je proeft zeker overeenkomsten maar je proeft ook verschillen. Opa’s fles is net iets frisser, oma’s fles juist wat warmer en kruidiger.
In de classic is citroengras dominant. In de Pinang Raci zit weliswaar sereh, maar die heeft in deze gin geen prominente rol. De botancials kruidnagel en kaneel zijn eveneens gebleven, en jeneverbes uiteraard want die is verplicht, maar venkel, een van opa’s lievelingen, komt in de nieuwe gin bijvoorbeeld niet voor. Galangal (laos), kurkuma en daun salam (Indonesisch laurierblad met citrustonen) springen er als kruiden volgens David Blom -kleinzoon van Jacobus Alfons- bovenuit in Bobby’s Gin Pinang Raci, kruiden die in opa’s gin niet te traceren zijn. Het alcoholpercentage is gelijk aan de classic: 42 procent.
David Blom is de oudere halfbroer van Sebastiaan van Bokkel. Samen zijn zij verantwoordelijk voor het merk Bobby’s Schiedam Dry Gin. Aan master distiller Ad van der Lee van Herman Jansen zijn de recepten toevertrouwd. ,,Geen betere distillateur dan Ad. Ad is de reden waarom we het niet zelf doen. We weten wel wat van het stookproces maar in vergelijking met hem zijn wij prutsers.”
De nieuwste gin, die pas bij sample 69 een go kreeg, is bedacht als een limited edition maar de reacties zijn zo lovend dat-ie zomaar een blijvertje kan worden. ,,De eerste batch van 10.000 flessen is nu al verkocht. Het is fijn te constateren dat we relevant zijn.” Ondertussen aan het broeden op een derde gin? ,,In 2024 bestaat Bobby’s tien jaar. We zijn voorzichtig aan het nadenken wat we gaan doen tijdens dit jubileum. De kogel is echter nog niet door de kerk.” De introductie van Bobby’s op de Molukken een andere optie? ,,Die staat op onze to-dolijst. Bobby’s Gin, de classic, is in 57 landen verkrijgbaar maar op de Molukken hebben we die nog niet officieel gelanceerd.”
De perfect serve voor de classic zijn drie kruidnagels, een schijfje sinaasappel en een premium Indian tonic, ‘zo droog en neutraal mogelijk’. Van Fever-Tree? ,,Wij zijn niet getrouwd met een tonicmerk.” De perfect serve voor de Pinang Raci is slechts ‘een bartenderzetje’ van een sinaasappelschil ofwel een paar druppels geperste sinaassappelschil nodig. Met Daryl Lieuw-On van cocktailpub The Rumah zijn diverse cocktails bedacht waaronder de Ambon Collins: een highball van Bobby’s Gin Pinang Raci, ijsblokjes, citroensap, suikersiroop en sodawater.
Speciaal voor de lancering van Bobby’s Gin Pinang Raci is op het Noordplein in Rotterdam tussen De Toko en Containerbar Noord voor vijf dagen (1 tot en met 5 juni) een pop-up ingericht. Vanavond vanaf 20.00 uur draaien David en Sebastiaan er ‘all styles & no styles’. Ondertussen deelt Perry de Man, mede-eigenaar van De Toko, ikan pindang kuning uit. Dit gerecht bestaat uit makreel in een bumbu van gember en kurkuma waarin laos, citroengras en blaadjes daun salam zijn meegekookt geserveerd met kokosrijst. Ondertussen kun je in Schiedam, gedurende het International Dutch Distillers Festival, te goed doen aan bonbons van De Bonte Koe met een vulling van de classic Bobby’s Gin.