bij Bistrot du Bac én zijn kleine zusje La Petite Soeur
De temperatuur loopt op, de dagen worden langer. Het is tijd om uit onze winterholen tevoorschijn te komen en lekker op het terras neer te strijken. Denk je dan ook meteen aan van die zonovergoten terrassen in Parijs? Je hoeft er niet helemaal voor naar Frankrijk te rijden, want op de Kaap bij het Franse restaurant Bistrot du Bac en haar zusje wijnbar La Petite Soeur krijg je ook meteen dat joie de vivre gevoel.
Met dank aan de witte tegeltjes en foto’s van Brigitte Bardot aan de muur, de kleine bistrotafeltjes met houten Thonetstoelen in de zaak, de vele spiegels en fles viognier in de koeler waan je jezelf à la minute in een Frans restaurant. Dankzij Bistrot du Bac hoeft de liefhebber van de Franse keuken niet helemaal naar Parijs te rijden, maar gewoon naar het Deliplein op de Kaap.
Eind 2019, vlak voor de lockdown, namen Joost en zijn vrouw Maartje van de Braak Bistrot du Bac over van de vorige eigenaar. Omdat Joost er altijd al had gewerkt, veranderde er vrij weinig. Joost en Maartje zijn geen onbekenden in de Rotterdamse horeca. Beiden werkten in vele Rotterdamse horecazaken. Zo werkte Joost onder meer voor Herman de Blijker. “Ik werkte bij anderen altijd alsof het mijn eigen zaak was, dus ik durfde het wel aan mijn eigen zaak te beginnen.”
En wat doe je dan als dit restaurant al jarenlang een regelrecht succes is? Een tweede zaak openen natuurlijk. Op loopafstand van Bistrot du Bac hebben Joost en Maartje het kleine zusje La Petite Soeur du Bac geopend aan de Atjehstraat 79B. Als we langsgaan voor een bezoek aan dit nieuwe Rotterdamse pareltje is er net een maandenlange verbouwing achter de rug.
De voorjaarszon zet de wijnbar in een vrolijk daglicht. Maartje en Joost zijn in hun nopjes met de nieuwe zaak, waar ze hun gasten kunnen ontvangen voor een goed glas wijn, cocktails en bieren en kleine Franse gerechtjes, zoals rogvleugel beurre noisette en kappertjes en bospaddenstoel, aardpeer en eidooier. Het water loopt je in de mond wanneer je de menukaart openslaat.
Joost vertelt: “Als je in het weekend en passant wilt komen eten bij Bistrot du Bac maak je geen schijn van kans, je moet hier altijd minimaal een week van tevoren reserveren. We wilden al langere tijd een plek creëren waar we gasten heen kunnen sturen die toch op de bonnefooi langs komen. Wat er nu gebeurt, is dat ik die door kan verwijzen naar La Petite Soeur. Vaak drinken ze daar wat en nemen ze wat kleine hapjes en dan kunnen ze later toch nog bij Bistrot du Bac aanschuiven. Andersom zie je ook dat vaste gasten voor hun diner eerst even lekker daar gaan zitten borrelen. Het is echt de perfecte combinatie.”
Net als Joost werkt ook Maartje al jaren in de horeca. Het stel leert elkaar kennen als ze samen gaan werken bij het voormalige Boudoir aan de Meent. Maartje begint te stralen en vertelt: “Lang hebben we er niet gewerkt, want het was niet helemaal ons ding, maar daar is wel de vonk overgeslagen.” In 2017 trouwt het Rotterdamse horecastel en ruim twee jaar later nemen ze Bistrot du Bac onder hun vleugels. En nu hebben ze voor het eerst hun eigen wijnbar die ze from scratch samen hebben opgebouwd.
Zijn er nog dromen? Maartje lacht. “Nou we hebben ook nog drie zoons, drie zaken wordt misschien wat veel. Laten we eerst maar eens bij gaan komen van de afgelopen twee turbulente jaren. Maar natuurlijk dromen we er wel van om in Frankrijk…” Ze maakt haar zin niet af. “Nee, wacht, eerst even hiervan genieten.”
En dat gaan vele liefhebbers van de Franse keuken vast en zeker ook doen. Of je nu van ganzenlever, een cote boeuf of oesters houdt, bij Bistrot du Bac ben je zeker weten aan het juiste adres. Joost: “Omdat we zoveel vaste gasten hebben, wisselt de kaart geregeld. De steak tartare en crème brûlée blijven er wel altijd opstaan, anders heb ik geheid wat sippe gezichten in de zaak.”
Waar je zeker niet sip van wordt, is het grote terras voor het restaurant dat in de zomer zelfs uitgebreid wordt met tafels en stoelen op het Deliplein. Een echt volksplein in de grote stad. Zo waan je je helemaal op een pleintje in Parijs. Joost: “We hebben soms Fransen over de vloer die zeggen dat ze hier beter eten dan in een restaurant in Parijs.” Een mooier compliment kun je niet krijgen.
Beeld: Anne Kære Fotografie