Wie bij Guillermo van Berkum denkt aan groentesmoothies en karig gevulde quinoa-salades heeft het goed mis. Hij houdt van mooie wijnen en goed eten. “Kwaliteit is erg belangrijk. En natuurlijk hoeveel je eet: alles mag als je het maar met mate doet.” De guilty pleasures van een personal trainer.
De Harbour Club in Het Park op een regenachtige vrijdagmiddag. Binnen zit Guillermo van Berkum in een geanimeerd gesprek met manager Koen Schipper: “Ik ken Koen vanuit mijn jeugd, wij zijn beiden opgegroeid in Zoetermeer. Ik kom graag bij Koen; hij serveert prachtige producten en de sfeer is altijd geweldig.” Er speelt een stuurse glimlach om Van Berkums mond: “Mijn enige echte guilty pleasure is de paella van mijn moeder. Maar ja, die woont in Spanje dus ik kom toch vaker bij Koen eten. Ik ben een echte Bourgondiër en zet graag een tafel vol met zo gevarieerd mogelijke gerechten. En dat kan he allerbeste in de Harbour Club.”
Van Berkum rolt de Enate Chardonnay Fermontado en Barrica, een krachtige witte wijn uit de Spaanse streek Somontano, in zijn glas. Voor hem staat een enorme, sappige T-Bone Steak. Die valt in het niet bij het plateau fruits de mer dat rijk gevuld is met oesters, kreeft, krab, mosselen, kokkels en andere schelpdieren. Op de voorgrond, om het geheel af te toppen, staan borden met ebi maki en spicy tuna maki. En om zijn stelling te bewijzen dat je goed (en veel) kunt eten als je op je gezondheid let, zal hij straks ook nog gyoza van kip, tonijn ceviche en pekingeend laten aanrukken.
Locomotief
Hij bulderlacht: “Ik ben niet zo van weinig eten. Het gaat erom dat je met gezond verstand eet. Ook als je lekker sport en op je lijf let, kun je jezelf wel verwennen. Geraffineerde suikers zijn slecht, maar als je van Engelse drop houdt, neem je af en toe lekker een Engels dropje. En die hype dat je geen koolhydraten moet eten? Flauwekul! Het gaat om je timing. In de ochtend heb je energie nodig, dan is een bordje met havermout ideaal. In de middag is een bordje pasta een prima keuze. Maar prop je er ‘s avonds niet mee vol. Een locomotief die je in de avond naar de remise brengt, schep je ook niet vol kolen.”
Beweeg naar behoefte
Sport heeft altijd een grote rol gespeeld in het leven van Van Berkum. In zijn jeugd voetbalde hij bij Sparta en hij was profvoetballer bij Feyenoord (hij werd verhuurd aan Excelsior). Vervolgens onder contract stond bij ADO Den Haag. In 2012 start hij Healthfreaks Vitality Coaches, een bedrijf dat personal training geeft aan topsporters en zakenlui. “Een ondernemer werkt zeventig uur in de week. Die wil op vrijdagavond lekker een wijntje en een mooie maaltijd. Dat ga ik niet verbieden, want dan haal ik de lol uit zijn leven. Wat ik wel zeg: gebruik je verstand en kies je moment. Beweeg met een op jouw behoeften afgestemd programma en wees doordeweeks streng voor jezelf. Dan kun je in het weekend de teugels laten vieren en van het leven genieten. En neem dan drie glazen wijn in plaats van twee flessen. Zo vind je de juiste mix voor een lang én bourgondisch leven.”
Beeld: Eric Fecken