In het oude havengebied van de Delfshaven in Rotterdam – middenin het Lloydkwartier – zit Trattoria Sophia. Een mooi Italiaans restaurant, op de locatie waar voorheen het Stroom Hotel was gevestigd. Als je binnenstapt, word je omringd door een warme, huiselijke sfeer, hoewel het restaurant allesbehalve klein is. De naam Trattoria Sophia is gebaseerd op de Italiaanse filmster Sophia Loren. Maaike Groenewegen en Frank Huson – oprichters van Trattoria Sophia – raakten geïnspireerd door haar gedachtegoed over eten, drinken en goed leven en besloten dit tot leven te brengen in Trattoria Sophia.
Versheid, eenvoud en liefde staan centraal in de keuken van Sophia. Wekelijks worden er verse producten uit Italië geleverd. Ook aan echte Italiaanse wijnen schort het niet. “Het gaat gewoon heel erg om goed eten en puur eten. De jongens in de keuken staan daar wel voor.” De chef, afkomstig uit Sardinië, laat zijn Italiaanse invloeden voortvloeien in de gerechten. Keuze is er genoeg. De kaart beslaat echte klassiekers zoals bruschetta met buffelmozzarella, geroosterde amandelen en tomaat, maar voor de pizza salame of de tagliatelle al tartufo met verse truffel komen gasten graag terug. Bedrijfsleider Tess stelt: “We zitten echt wel in een hechte buurt wat dat betreft, dus mensen komen vaak terug. Ook mensen die niet per se in het restaurant komen eten, maar die wel iedere week pizza’s bij ons bestellen. Dat is natuurlijk harstikke leuk.”
Sophia a case vosta
Dat het helemaal anders liep met de opening van het restaurant had niemand voorzien. Sinds november 2020 is het restaurant geopend, maar van de 15 maanden dat ze bestaan is het restaurant pas vijf maanden echt open geweest. “We zijn begonnen met onze eigen bezorgdienst en in de eerste maanden hebben we pizzadozen gevouwen en tassen gevuld. Wel netjes iedere dag de kaarsjes aan en alles aankleden, gewoon trots zijn op waar we staan, maar in een leeg restaurant. Dat wel.”
Open keuken
Trattoria Sophia is elke dag geopend van 12:00 tot 21:00 uur, net als de keuken overigens. “We hebben de hele dag keuken en voor ieder moment van de dag wel iets geschikts. Dat het niet uitmaakt dat je om 12 uur een broodje wil eten of om 4 uur lekker wat wil borrelen of ’s avonds alleen een pizza of een uitgebreid meergangendiner, het kan allemaal. En die ongedwongen sfeer is wat het zo leuk maakt,” aldus Tess.
Trattoria Sophia heeft naast de zeker 100 plekken in het restaurant ook twee prachtige ruimtes voor grote groepen voor het neerzetten van bijvoorbeeld grote diners. “Dat is helaas nu nog erg achtergebleven. Ik hoop wel heel erg dat dat gaat komen nu. We hebben wel een paar keer een test run gedaan, maar daar zit nog veel meer potentie in. Hoe ik dat voor me zie? Het liefst met een grote Italiaanse familietafel vol met bordjes, iedereen delen en lekker eten.”
Toekomstplannen
In de toekomst hoopt het restaurant het hotelgedeelte weer open te stellen voor publiek, maar voorlopig draait Trattoria Sophia nog even alleen om de ongedwongen sfeer van de pure Italiaanse keuken.